Drie burgercoöperaties bouwen samen nieuwe windmolen

zuidenwind geeft ons energieBurgercoöperaties Zuidenwind, De Windvogel en Meerwind bouwen samen een nieuwe burgerwindmolen in Limburg. Deze zomer zullen de wieken al gaan draaien en stroom opleveren voor zo’n 1200 huishoudens. Deze unieke samenwerking lijkt het begin van een nieuwe ontwikkeling bij burgercooperaties. ‘Door de krachten te bundelen kunnen wij een impuls geven aan duurzame energie en de lokale economie van Limburg’, zegt Siward Zomer, voorzitter van de coöperaties Zuidenwind én De Windvogel.

‘Windmolen bouwen? We doen het samen in Limburg.’
Dit is de eerste Limburgse windmolen volledig in eigendom van burgers. De Windvogel heeft al zes burgerwindmolens, verspreid over het land. ‘We werken zoveel mogelijk samen met lokale energie coöperaties om de energietransitie goed op gang te houden. Overal in het land komen burgers bij elkaar om samen energie op te wekken. Zo ook in Limburg.” Zuidenwind wil meer duurzame energie in Limburg. Joost van der Stappen, actief lid van Zuidenwind: ‘Voor ons is deze windmolen pas het begin. Het mooie is dat iedereen kan investeren in deze burger-windmolen. De windmolen is eigendom van iedereen die lid wordt van onze coöperatie. En het is ook nog eens gezellig om dit samen voor elkaar te krijgen.’

Burgercoöperaties in Nederland helpen mee
De nieuwe windmolen wordt de vijfde in het al bestaande windpark in Neer. Om de windmolen te bouwen, maakt Zuidenwind gebruik van de kennis en ervaring van de coöperaties Meerwind en Windvogel. De leden van de drie coöperaties worden gezamenlijk eigenaar van de molen en zorgen via leningen voor het investeringsbedrag. “In twee weken tijd hebben de leden van Zuidenwind samen al €173.500 geïnvesteerd; een goede basis voor het project. Ook de leden van De Windvogel en Meerwind krijgen de mogelijkheid om geld te lenen.”

Genoeg stroom voor zeker 1200 huishoudens
In juli 2015 hopen we de wieken al te zien draaien. De masthoogte is circa 100 meter. Het maximale vermogen van de windmolen is 2,5 Megawatt (MW). Dit staat ongeveer gelijk aan 10.000 zonnepanelen. De windmolen levert per jaar circa 4,5 miljoen kWh, dat is genoeg voor ongeveer 1200 huishoudens.

Limburg, daar waait het toch niet?
Friesland, Noord-Holland en Zeeland zijn de van oudsher bekende locaties voor windmolens. Daar waait het hard en leveren de molens dus veel stroom op. Toch is het zinvol om ook in Limburg windmolens te bouwen. In Limburg waait het net zo hard als in het zuiden van Flevoland. Bovendien waait het genoeg op grote hoogte, en ook in ons buurland Duitsland staan windmolens vlakbij de grens. Investeren in duurzame energie, is investeren in een schone toekomst. We zijn genoodzaakt om op korte termijn over te stappen van fossiele naar duurzame energie. Ook voor Limburg is het beter om zoveel mogelijk de eigen energieproductie in handen te hebben.

De Limburgse economie versterken

Zuidenwind krijgt 50% van de opbrengst; de andere coöperaties beiden een kwart. De leden beslissen samen wat er met de opbrengsten gebeurt; die gaat deels naar de leden die investeren en deels naar nieuwe duurzame projecten in Limburg. Ieder jaar bepalen de leden samen de nieuwe rente over de leningen. Dit doen zij op de Algemene Ledenvergadering. Siward Zomer: ‘Uiteindelijk gaat het ons natuurlijk niet om de rente, maar om een vliegwiel te zijn voor een duurzame en coöperatieve economie in Limburg, en om meer burgerwindmolens te bouwen’.

Inge Verhoef

Laat een reactie achter





Categorieën