Geen rol voor burgers in windpark Emmen Pottendijk

Windmolenbouwers Raedthuys en Yard zien alsnog kans om in Emmen windmolens te bouwen die niet hoger zijn dan 150 meter. Beide partijen schrijven dit afgelopen week in een brief aan de gemeente Emmen. Door dit besluit kan burgercoöperatie De Windvogel geen rol meer in spelen bij het bouwen van burgerwindmolens, omdat er voor inwoners geen ruimte meer is in de businesscase van deze lage windmolens.

Ruimte voor eigen inwoners van tafel
De gemeente Emmen heeft in haar participatieproces te beperkt ruimte geboden voor energiecoöperaties. De Windvogel betreurt dit zeer, omdat de eigen inwoners die wel graag duurzame energie willen opwekken met wind hierdoor zijn buitengesloten. Ook de leden van De Windvogel die in Emmen wonen, hebben zo geen kans gehad om te participeren in deze duurzame ontwikkeling. Wanneer eigen inwoners participeren in de ontwikkeling maar ook in het project, is de acceptatie van windenergie groter. Daarnaast ontstaat er een geldstroom die lokaal beschikbaar is voor meer duurzame buurtprojecten.

Lage molens vangen geen wind
De ontwikkelaars zagen voorheen geen heil in het bouwen van lage windmolens omdat dat een risicovolle onderneming zou zijn. Echter daalt de aanschafprijs van windturbines recentelijk. Het feit dat de gemeente Emmen nadrukkelijk stuurt op het verlenen van de vergunning geeft investeerders ook meer zekerheid. Daarom hebben de ontwikkelaars besloten toch een plan in te dienen voor windmolens lager dan 150 meter.

Geknipper
Grotere windmolens veroorzaken niet meer hinder dan kleinere windmolens. De hoeveelheid geluid die mag ontstaan bij een woning is altijd gelijk, ongeacht het aantal windmolens en de hoogte daarvan. Dat geldt ook voor slagschaduw. De hoogte van turbines maakt ook niet uit voor de knipperlichtjes op de top: inmiddels hoeven de lampen niet meer te knipperen vanaf 150 meter en worden deze ook gedimd.

Gemiste kans voor het gebied

Behalve dat lagere windmolens geen voordelen hebben, is er wel een groot nadeel voor de inwoners van Emmen: Met lagere windmolens is er, naast de afdracht volgens de NWEA-gedragscode, verder financieel geen ruimte voor omwonenden en voor de lokale energietransitie. Het was de bedoeling dat inwoners van Emmen via de coöperatie De Windvogel samen een windmolen bezitten en exploiteren. Dit levert de mensen die meedoen rendement op en daarnaast een jaarlijks buurtrendement voor maatschappelijke doeleinden, bijvoorbeeld de energietransitie.
Ook bestaat de kans dat de ontwikkelaars de windmolens doorverkopen aan het buitenland om zo op hun minst de ontwikkelkosten die er in dit langdurige project zitten terug te verdienen. Op deze manier wil De Windvogel geen turbines bouwen, wat een gemiste kans is voor de burgers van Emmen die bij hoge windmolens met een gezond rendement optimaal zelf hadden kunnen profiteren, maatschappelijk en financieel.

Burgerwindmolens nog niet van de baan
De Windvogel blijft, als samenwerkingspartner van Raedthuys in Emmen, zich inzetten voor burgerwindmolens bij de N34 en de Zwartenbergerweg. Daar pleiten wij samen voor een project met moderne windmolens, zodat er ruimte genoeg is om de omgeving echt iets te kunnen bieden en erin te laten delen. Daarnaast is het belangrijk dat we kansen voor duurzame opwek goed benutten, omdat we nog enorme hoeveelheden duurzaam opgewekte stroom nodig hebben in Nederland.

Inge Verhoef

Laat een reactie achter





Categorieën