Windstroom afnemen

energieverbruik huishoudens daaltDe Windvogel heeft vier windmolens en één gezamenlijke windmolen. Onze windmolens leveren stroom aan verschillende energieleveranciers, die de stroom bij u thuis te brengen: DVEP, Greenchoice, Anode en DE Unie. Alle stroom (grijze, groene) komt in een mix op het elektriciteitsnet en wordt via Garanties van Oorsprong (GVOs) verhandeld op de energiemarkt. Dit certificaat geeft aan wat de herkomst van de stroom is.

Diversiteit aan leveranciers
De Windvogel kiest ervoor om met meerdere energieleveranciers samen te werken, zodat we per windmolen kunnen beoordelen wat het meest gunstig contract is. Dit heeft als nadeel dat niet al onze stroom via één leverancier te krijgen is. Dit heeft als voordeel dat we het beste uit de markt halen en niet afhankelijk zijn van één leveringsbedrijf (risicospreiding).

Hoe kunt u direct onze windstroom afnemen?
Het is toch mogelijk om als lid direct onze stroom af te nemen. Dat kan via energiebedrijf Anode. Aan dit bedrijf hebben wij een deel van windstroom (via GVOs) verkocht. Het energiehandelsbedrijf Anode zorgt voor de leveringszekerheid en de facturering. De leden betalen een normaal tarief voor deze stroom. Elk lid van De Windvogel met een elektriciteitsaansluiting kan onze zelf geproduceerde windstroom afnemen. U moet dan wel overstappen van uw oude energiebedrijf naar energiebedrijf Anode.

Bent u al lid? Meldt u hier aan voor onze windstroom.

Bent u nog geen lid? Ga naar het aanmeldingsformulier voor het lidmaatschap en geef aan dat u windstroom via Anode wilt afnemen. U ontvangt dan meer informatie.

Meer weten over onze windstroom?
Er wordt aan gewerkt om het tarief van onze stroom omlaag te brengen. De Windvogel zet zich al jaren ervoor in dat de leden geen belasting hoeven te betalen over de – op afstand – zelf geproduceerde stroom. Het gaat om de energiebelasting en de btw. Dat zou voor het gemiddelde huishouden zo’n 8 ct/kWh schelen. Als dat zou lukken, hebben de molens van De Windvogel geen subsidie meer nodig (3 ct/kWh). En dan krijgt u stroom voor een voordelig tarief.
De Windvogel heeft middels lobby en rechtszaken aan de orde gesteld dat de eigen opgewekte stroom belastingvrij zou moeten zijn. Tot nu toe is dat nog niet mogelijk gemaakt door de overheid. Leest u meer over de achtergrond van het principe van zelflevering.