Borstel aan wiek reduceert Geluid windmolens nog meer

De meeste leden van de Windvogel vinden het heel belangrijk dat de beste molens worden aangeschaft en molens die het minste geluid produceren. Dat doen we dan ook, ook al zijn deze molens dan eventueel iets duurder. Als je bij een molen langs een snelweg staat hoor je eigenlijk alleen de snelweg. Wij werken er graag aan mee dat molens nog stiller worden. Onze Enercon windmolens hebben aan het uiteinde van het blad (wiek)een soort handje die het geluid al voor een gedeelte opvangt( vliegtuigvleugels hebben soms ook een verticaal opstaand deel) Ook zitten er geen tandwielkasten meer in onze Enercon molens.Door zaagtanden op de wieken van windmolens te plaatsen, kan het geluid dat de molens maken nog meer gereduceerd worden. Dat blijkt uit onderzoek van UT-student Stefan Oerlemans.

Uilen naderen hun prooi nagenoeg geruisloos. Dat hebben ze te danken aan kleine donshaartjes die het geruis aan de achterkant van hun vleugels sterk verminderen. Ook bij rotorbladen met deze borstels worden goede resultaten behaald. Draaiende windmolens maken een typisch zoevend geluid. Oerlemans onderzocht wat het geluid van de windmolens veroorzaakt en kwam met een oplossing om het geluid te reduceren, zonder dat er energie verloren gaat. Oerlemans promoveert op 4 september 2009 aan de faculteit Construerende Technische Wetenschappen.Bron NLR

One thought on “Borstel aan wiek reduceert Geluid windmolens nog meer

  1. Dat handje aan vliegtuigvleugels is niet primair voor geluid. Het zorgt ervoor dat de onderdruk aan de bovenkant van de vleugel niet wordt opgeheven. Meer opwaartse kracht dus. Meer trekkracht voor een wiek, denk ik dan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *