De Volhouder hield het 24 jaar vol

Na 24 jaar trouwe dienst is onze windmolen De Volhouder in het Brabantse Halsteren op 28 oktober gedemonteerd. Reden voor de sloop waren de niet meer goed werkende wieken, waardoor de windmolen teveel onderhoud vergde. Sinds april dit jaar is hij stilgezet om veiigheidsredenen.

De Volhouder was onze oudste windmolen. Hij leverde de eerste stroom, waarmee onze coöperatie steeds groter kon worden. De Windvogel heeft de molen in 2006 verkregen door een fusie met de Vereniging voor Collectief Bezit van Windmolens (VCBW) Noord-Brabant. Hij was van het type Lagerwey 18/75 dat destijds twee wieken had. Tegenwoordig hebben windmolens drie wieken omdat dit een rustiger beeld geeft en minder geluid veroorzaakt. Een moderne windturbine levert, door zijn hogere mast en grotere rotor en generator, tot wel zo’n 100 keer zoveel energie per jaar.

De windmolen werd uit elkaar gehaald en weggevoerd door een kraanbedrijf met een 160tons hijskraan en een zware trekker-oplegger voor de contragewichten. De Volhouder is naar Barneveld vervoerd om daar gerecycled te worden. Wat nu nog rest is de fundering die begin 2016 wordt verwijderd. Het oude betonnen schakelhuisje wordt mogelijk hergebruikt door het waterschap of samen met de fundering afgevoerd.
Op de foto ziet u de versleten rotorbladen, de reden voor de afkeur.

DSCF0024 bovendste mastdeelDSCF0031 middelste mastdeel in kraan web28 gondel met rotor webDSCF0037 Volhouder op de vrachtwagen 2 web17 blad detail 2 web

2 thoughts on “De Volhouder hield het 24 jaar vol

    • Beste Roland, voor een grotere molen is een nieuwe vergunning nodig, omdat de vergunning wordt afgegeven met daarin een vastgelegde maximale hoogte. Wij hebben dit uiteraard onderzocht maar voorlopig behoort opschaling niet tot de mogelijkheden. Jammer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *