Gevolgen computervirus in kerncentrale ?

Laatst sprak ik met een kernenergie deskundige, hij vertelde dat nieuwe moderne kerncentrales inherent veilig zijn. Brede sloten, prikkeldraad, hekwerk, een zeer dikke betonnen koepel, het beste staal, camerabewaking, goed opgeleide beveiligers, processen die er voor zorgen dat het systeem altijd stopt. Ook zorgt een dure en zeer geavanceerde computer ervoor dat alles automatisch wordt geregeld zodat de operator niet in paniek hoeft te handelen mocht er iets mis gaan. Op de vraag wat gebeurd er als er een slim computervirus zich binnendringt in de kerncentrale wist hij geen antwoord te geven. Kunnen alle censoren foutieve informatie gaan doorseinen? Wat als je op de rode button drukt en de computer juist doorgeeft dat de druk in het vat moet worden verhoogd? Normaal zou ik dit niet schrijven om geen slapende honden wakker te maken, maar omdat vrij recent wereldnieuws was omdat er een computervirus in een aanbouw zijnde kerncentrale in Iran werd gevonden en zij er een lange tijd mee bezig zijn geweest om deze weer te verwijderen is het al bekend dat dit een serieus probleem kan veroorzaken, gelukkig was de centrale nog niet in werking.

Chantabel; Omdat de centrales steeds geavanceerde groter en daarmee duurder worden kan het helaas lonend zijn voor een criminele organisatie of zelfs een land om een virus te schrijven. Op miljarden kostende kerncentrales is een afpersingsbedrag van miljoenen een schijntje maar voor criminelen wel veel geld.

Laten we onze afhankelijkheid van deze grote centrales verminderen en ons geld stoppen in duurzame decentrale opwekking van onze basisbehoefte elektriciteit. De gevolgen van een ramp met een grote kerncentrale zijn namelijk niet te overzien in het dichtbevolkte Nederland.

Een zeer bezorgde burger.

One thought on “Gevolgen computervirus in kerncentrale ?

 1. In principe, he-le-maal niets. Want controlecomputers horen a) een behoorlijk systeem te draaien (géén windows) en b) niet met de buitenwereld verbonden te zijn, óók niet via usb stick.

  In de praktijk blijken willekeurige industrieële scada sturingssystemen toch vernetwerkt te zijn en zijn er toch windowscomputers met open usb-poorten op hetzelfde netwerk te vinden. En loopt dat met die updates ook niet helemaal lekker, want vaak mag je die niet eens toepassen van de leverancier. Ingenieurs die dit soort systemen ontwerpen hebben hedentendage nog steeds meer minachting voor die prutsers van de computerije dan dan dat ze weten hoe je wel een goed industrieel sturingssysteem bouwt.

  Overigens was die scada-aanvallende worm in Iran niet geinteresseerd in kerncentrales, maar in sturingen van ultracentrifuges. Dat staat ook in dat volkskrantstukje dat je er bij haalt.

  Dat zijn centrifuges die tot wel 30000 keer per minuut ronddraaien –vergelijk dat eens met je wasmachine met 1200 tpm– en als die een beetje uit balans raken draaien ze zichzelf makkelijk kapot. Dat zijn dure geintjes.

  Ultracentrifuges worden onder andere gebruikt om uranium te verrijken, om “gewoon” uranium om te bouwen naar uranium dat geschikt is om er brandstofstaven van te maken. Of atoombommen. Maar op zichzelf is dat proces niet grootschalig gevaarlijk voor de volksgezondheid. Ook niet als het misgaat en een ultracentrifuge knalt uitelkaar.

  De bedoeling was dus het nucleare programma van Iran te saboteren, en wie zou dat nou op z’n geweten hebben. Ik zou het echt niet weten hoor. Maar let dus even op: Het ging niet om een kerncentrale; gevaar voor meltdown is er niet bij. Hooguit rondvliegend uranium en stukken ultracentrifuge. Kritisch wordt het pas als je de juiste hoeveelheid van het juiste type uranium heel dicht bij elkaar zet, niet als je het heel hard uit elkaar slingert.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *