Kosten van zonnepanelen dalen verder

ZonnepanelenopschuindakSinds de eerste toepassingen van zonnepanelen in 1958, heeft de techniek een grote vlucht genomen. De laatste jaren zijn zonnepanelen een stuk goedkoper geworden, waardoor veel meer particulieren ze op het eigen huis zijn gaan toepassen. De productiecapaciteit en werkgelegenheid is enorm toegenomen, waardoor panelen nu 80% goedkoper zijn dan enkele jaren geleden.

Sommige experts verwachten een tijdperk waarin zonne-energie een centrale rol gaat spelen; anderen denken juist dat dit het hoogtepunt is van de “solar-bubble”. Een uitdaging dus voor beleidsmakers om hierop in te spelen. Een nieuw Duits rapport heeft getracht inzicht te krijgen in de toekomstige scenario’s voor de ontwikkeling van de zonne-energie sector.

De belangrijkste conclusies zijn:
1. Zonnepanelen zijn nu al een voordelige vorm van duurzame energie-opwekking, vooral in zonnige landen. In Duitsland kostte zonne-energie 40 ct/kWh in 2005 en 9ct/kWh in 2014.
2. In veel zonnige landen zal zonne-energie de goedkoopste vorm van duurzame energie worden, geschat op 2 tot 4 ct/kWh in 2050.
3. De kosten kunnen nog verder omlaag door lokale regelgeving.
4. De impact van zonne-energie wordt momenteel onderschat in eerder studies. Deze studie neemt verder kostendalingen mee.

Bron: Agora Energiewende 2015

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *