Met duurzame stroom kerncentrales overbodig maken

Wij kregen de volgende vraag; “als ik niet wil dat er een nieuwe kerncentrales worden bijgebouwd in Nederland wat kan ik dan als burger doen?
Hierbij verschillende mogelijkheden;

1. Kies voor groene stroom.
2. Investeer in duurzame energie in de buurlanden.
3. Gebruik minder stroom.
4. Plaats zonnepanelen.
5. Wordt lid v/e Windmolenvereniging.
6. Zet je geld op een goede bank.Als je voor groene stroom kiest dwing je het bij de leverancier af dat zij gaan investeren in duurzame energie opwekking of de aankoop van duurzame stroom. Andere benamingen zijn windstroom, natuurstroom enz. Vraag hierom bij u leverancier of stap over naar bv. Greenchoice. Vraag ook op uw werk of ze over willen gaan op groene stroom, dikwijls is het niet duurder.

Heeft u kennissen, vrienden of familieleden in onze buurlanden wonen bekijk dan eens de mogelijkheid of het mogelijk is om ze (financieel) mee te helpen om zonnepanelen op het dak te plaatsen. Nu zijn er in onze buurlanden nog zeer goede terugleververgoedingen en de duurzaam opgewekte elektriciteit stroomt straks ook weer een beetje naar Nederland.

Minder energie gebruiken is natuurlijk het belangrijkste, maar vaak ook het moeilijkst omdat je op heel veel dingen moet letten. Kijk voor de aanschaf hoeveel stroom een apparaat gebruikt. Is de bladblazer echt nodig of kan het ook met een bezem? Zet de tv ontvanger en alles wat erbij hoort met 1 knop uit indien je dit niet gebruikt. Een nieuwe koelkast is soms al snel terugverdient enzovoorts.

Heb je de ruimte op je dak bekijk dan of het mogelijk is om zonnepanelen te plaatsen. Heb je niet het geld  liggen voor een dak vol dan kan je ook met 3 grote panelen beginnen, voor ongeveer 3000 euro wek je hiermee al snel 25% van je stroom gebruik op. Je kan later altijd nog uitbreiden. Vraag ernaar bij uw leverancier.

Er zijn verschillende windmolenverenigingen in Nederland, deze investeren vaak in windmolens met o.a. het geld van de leden. Als je lid wordt help je direct mee om het aandeel groene stroom te vergroten.

De Triodos en de ASN zijn voorbeelden van banken die hun geld niet beleggen in de fossiele industrie maar wel in mooie en goede projecten en natuurlijk in duurzame energie.

Het grote voordeel van kernenergie is dat er enorme hoeveelheden stroom mee kunnen worden opgewekt. Er kleven ook hele grote nadelen aan; Er blijven kleine risico’s bij kerncentrales waarbij het financiële risico groot is. Een moderne kerncentrale kost miljarden en miljarden en als de banken de bouw niet verder kunnen betalen is de burger de klos. We zullen wel miljoenen daken nodig hebben in Nederland om elektriciteit uit zonnepanelen op te wekken, maar die zijn er! en het is toch niet erg dat de burger zelf de baas wordt over haar energie voorziening?

2 thoughts on “Met duurzame stroom kerncentrales overbodig maken

  1. Ik mis de tip op je energie te betrekken van een energieleverancier die daadwerkelijk investeert in groene stroom, bijvoorbeeld Eneco of Greenchoice en niet van NUON, Essent of RWE.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *