Onze molen De Windvogel

In 1991 werd er door een groepje vrijwilligers een plan gemaakt om concreet wat te doen voor ons milieu en daaruit is onder andere molen De Windvogel voortgekomen. De voorbereiding van dit project ging bijzonder snel want de Coöperatie bestond nog maar 2 jaar. De plek bij het AC-restaurant op het Rijkswaterstaatterrein, een hoekje van de gemeente Bodegraven en voormalig gebied van de gemeente Reeuwijk, was een uithoek langs de snelweg A12 waar weinig mensen van overlast konden spreken. In april 1994 werd de molen in bedrijf gesteld door de toenmalige CDA wethouder Koos Karssen nu burgemeester van Maassluis. De molen heeft een vermogen van 80 Kw en produceert nog steeds schone stroom.

Het project was begroot op totaal HFl. 250.000,-  en de eerste molenaar Albert-Jan Wagensveld heeft heel wat aandacht aan de turbine geven om er toch wat meer uit te halen maar dat lukte door de jaren heen niet erg. De MEP subsidie hebben we 10 jaar kunnen gebruiken maar sinds 2004 draait de molen op eigen kracht met alleen de KPN antenne als extra financiële inkomstenbron. Als we niet te grote storingen of andere tegenvallers hebben, zoals het wisselen van wiekenstel of defecte PLC, kan de molen zich bedruipen. Hij levert daarnaast wel gemiddeld 65.000 kWh groene stroom en bespaart dan zo’n 20.000 m3 aardgas en veel CO2, en daar gaat het ons om!

Als uitgangspunt had deze Lagerwey turbine een geschatte levensduur van 15 jaar, daar zijn we met bijna 17 dus al overheen en we gaan nog even door.

Omdat molens steeds beter worden en veel meer stroom produceren willen wij graag een moderner molen op deze locatie, zeker omdat de huidige relatief kleine molen veel last begint te krijgen van de bomen rondom de molen. De 2 bladige molens die in Nederland hebben plaatsgemaakt voor grotere molens, draaien nu vaak weer in landen als India en Pakistan. De vereniging de Windvogel heeft nu 4 molens en ook geïnvesteerd in zonne-energie projecten in Duitsland en wil graag in 2011 haar capaciteit uitbreiden om Nederland iets duurzamer te maken waarbij alle burgers van kunnen profiteren.

Het jaar 2010 was voor alle windproducenten een slecht windjaar omdat de opbrengsten maar tot ca. zo’n 70% van het verwachte jaargemiddelde kwamen en in Bodegraven was dat dan ook niet anders.

Stedin, het meetbedrijf, kwam in 2010 op slechts 43.400 kWh/j en daarbij hadden we ook nog een dure storing te verwerken door een defecte PLC printplaat. We hadden dus geen geluk dit jaar en volgend jaar beter zullen we maar hopen.

Bij dit kleinere type turbine LW18/80 zijn de eigen gemeten en geproduceerde kWh altijd ongunstig t.o.v. hetgeen het Meetbedrijf afrekent aan geleverde kWh, het komt op bijna 20% verschil aan eigen gebruik en dat beïnvloed de uiteindelijke duidelijk de netto opbrengst.

Rijkswaterstaat en de KPN hebben op de locatie hun zaakjes wel goed onderhanden genomen want er staat een heel nieuw hekwerk en de antennes zijn vervangen, dus het ziet er netjes uit.

Hoe de windontwikkeling in de nu nieuwe gemeente Bodegraven-Reeuwijk verder zal gaan is nog een vraagteken. Met een aantal agrariërs hebben we het voor elkaar gekregen dat  Bodegraven als studielocatie N11 in het Zuid-Hollandse Plan Wervelender bleef, het definitieve besluit komt nu eind januari in de
provinciale staten. Zuid-Holland voert een wisselend beleid en laat zich beïnvloeden door krachten die helemaal geen windturbines in het Groen Hart meer willen.

Wij hebben ons ingezet voor een beperkt aantal turbines. Zuid-Hollandse polders hebben altijd vol met molens gestaan en het heeft zijn bestaan daar grotendeels aan te danken. De politiek staat grotendeels ook nog niet te trappelen en durft haar nek niet uit steken, bang voor publieke stampij. Wel zal men weer een ambitieus Beleidskader in de nieuwe gemeente Bodegraven-Reeuwijk willen neerzetten, maar dat heeft weinig zin als dan de harde resultaten uitblijven, net als de afgelopen 4 jaar. Maar wie weet als wij draagvlak weten te creëren verandert dat nog eens. We gaan eerst afwachten wat er bij de provincie, het Gouwepark en bij Alphen gaat gebeuren.

De regering heeft in elk geval weer meer aandacht voor de noodzaak van landlocaties!

Broos de Groot, molenaar de Windvogel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *