Onze gezamenlijke windmolens

Windmolen ‘De Coöperwiek’

Onze eerste gezamenlijke windmolen heet De Coöperwiek. Hij staat in de gemeente Leudal en is in oktober 2015 stroom gaan leveren. De windmolen is een samenwerkingsproject van drie burgercoöperaties: Meerwind, De Windvogel en Zuidenwind. Zuidenwind is voor de helft eigenaar, de twee andere coöperaties zijn beiden voor een kwart eigenaar van deze windmolen. Een prachtig voorbeeld van samenwerking tussen burgercooperaties, waarbij met de opbrengsten glasvezel is aangelegd voor de omwonenden en nieuwe windprojecten worden voorbereid.

De windmolenDe Coöperwiek

De windmolen heeft een masthoogte van ca. 98 meter, de hoogte met rechtopstaande wiek is ca. 144 meter. De producent is Enercon. Deze molen past goed in het Windpark Neer. Het maximale vermogen van de windmolen is 2,5 Megawatt (MW). Ze levert aan stroom per jaar ca. 4,5 miljoen kWh, genoeg voor ongeveer 1200 huishoudens. De gemiddelde windsnelheid op ashoogte is 6 meter/seconde. De windmolen is net iets hoger dan de andere vier bestaande windmolens, waardoor er genoeg stroom wordt opgewekt om een rendabel project te hebben.

Het windpark

De windmolen is de vijfde in een windpark. Eigenlijk is het de derde molen, want hij staat precies in het midden in een rij van vijf windmolens. Het windpark ligt langs de fietsknooppuntenroute, tussen nr. 19 en 23. Langs dit fietspad, vlak bij molen 4, is een vrij toegankelijke picknickplaats ingericht met een informatiepaneel over windenergie en windpark Neer. Ook vindt u hier een elektronische display met de actuele energieopbrengst en de totale energieproductie die is gerealiseerd.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *