Amstelvogel

De Amstelvogel – Ouderkerk a/d Amstel
vermogen
2MW
jaaropbrengst
4.100 MWh
huishoudens
1200
besparing
2.380 ton

Op 5 november 2005 is in Ouderkerk a/d Amstel de windturbine “De Amstelvogel” officieel in gebruik gesteld door de locoburgemeester van Ouder-Amstel. Deze moderne Enercon E70-windturbine met een vermogen van 2 MW is in de plaats gekomen van de kleinere Lagerwey-turbine, die ruim 13 jaar duurzame energie heeft geproduceerd.

Technische Details


Lees hier het verslag van de opening
Bekijk de molen op google maps

Arjan Boomars

In 1991 ben ik lid geworden van de coöperatieve vereniging De Amstelmolen. Ik hoorde van een familielid dat men bij de Amstelmolen zocht naar iemand met een technische achtergrond die als 2e man het beheer van de toenmalige Lagerwey 18/80 wilde waarnemen. Ik beschikte met mijn achtergrond over de benodigde technische kennis.

In 2002 werd de Lagerwey vervangen door een moderne Enercon turbine. Na de fusie van de Amstelmolen met de Windvogel was de turbine inmiddels 13 jaar oud bij een technische levensduur van circa 15 jaar. Het was toen het moment om te bezien of de molen moest worden gereviseerd of vervangen. Er is door de opschaling wel het een en ander veranderd in mijn functie als molenaar. De Amstelvogel belt storingen zelf door naar de fabrikant Enercon die daarna actie onderneemt.
Bij periodiek gepland onderhoud word ik hiervan door Enercon in kennis gesteld. Want het komt nog wel eens voor dat ik door leden wordt gebeld dat de Amstelvogel stilstaat. In geval van periodiek onderhoud kan ik dan meteen de reden van de stilstand aangeven.


3 thoughts on “Amstelvogel

    • Beste Joost, Wij hebben daar geen vergunning en capaciteit voor, maw, wij mogen dat niet en we kunnen de administratie van ca 1000hh niet zomaar aan. Energieproductie is onze doelstelling. Hartelijke groet, Martien Vogelezang, namens het bestuur

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *