Elzevogel

De Elzevogel – Zeewolde
vermogen
950 kW
jaaropbrengst
1.500 MWh
huishoudens
500
besparing
870 ton

De NEG-Micon aan de Ooievaarsweg 22 in Zeewolde is in februari 2012 door De Windvogel aangekocht. Het type is de NM54/950-55m, dat staat voor 54 meter rotordiameter, 950kW en 55 meter ashoogte. De gemiddelde jaaropbrengst wordt geschat op 1.500.000 kWh. De molen is in bedrijf sinds 10 februari 2004. Het is een drieblad turbine met remtippen. De transformator voor de koppeling met het middenspanningsnet, staat net naast de fundering. Er is een stroomafname contract met Nieuwe Stroom. De molenaar is dhr. Jan Hoogendoorn uit Zeewolde.

Technische Details

 

Bekijk de molen op google maps

Jan Hoogendoorn

Mijn naam is Jan Hoogendoorn en ik ben de molenaar van twee van onze windmolens in Zeewolde; de Appelvogel en de Elzevogel. De Appelvogel heeft deze naam gekregen omdat hij middenin een appelboomgaard staat. De Elzevogel staat op het terrein van de heer van Elzen, dat heeft dus niks met elzenbomen te maken hoewel je dat zou denken.
Ik ben begonnen als molenaar omstreeks 2010. Ik doe dit puur uit interesse voor duurzame energie, want beroepsmatig werk ik bij de Belastingdienst. Het is heel leuk om wat meer te weten te komen over de techniek van windenergie. Ik leer dit via de andere molenaars van de Windvogel. Voordat ik molenaar was in Zeewolde, woonde ik in Waddinxveen, waar ik mij ook heb ingezet voor het bouwen van windmolens samen met andere Windvogelleden.


One thought on “Elzevogel

  1. Uitgaand van de opgegeven cijfers heeft deze molen dus een rendement opgeleverd van 5%
    Hierbij is niet het verbruik van de molen meegenomen om de molen met het net gesynchroniseerd te houden bij lage windsnelheden.
    Niet erg indrukwekkend dus.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *