Gouwevogel

De Gouwevogel – Gouda

vermogen
600kW

jaaropbrengst
1.100 MWh

huishoudens
370

besparing
640 ton

“De Gouwevogel” aan de Gouwe te Gouda is geplaatst in november 2000. Deze turbine heeft een vermogen van 600 kilowatt, hetgeen voldoende is om ca. 370 gezinnen van schone elektriciteit te voorzien. De bouwkosten van “De Gouwevogel” zijn ongeveer € 500.000 geweest. Deze kosten zijn betaald met leningen van de Windvogelleden, subsidies en leningen bij banken.

Technische Details

Bekijk de molen op google maps

Harry van den Hooren

Als oudste van een gezin van 5 kinderen was een opleiding tot timmerman aan de LTS een logische stap, omdat mijn vader dat ook was. Vanwege zijn werk was hij ook betrokken bij het onderhoud aan houten weidemolens, mede daardoor is mijn interesse gewekt in molentechniek. Als kind speelde ik verder veel met Meccano en was geïnteresseerd in de werking van stoommachines.
Na 5 jaar als timmerman te hebben gewerkt werd ik beroepsmilitair bij de genie waar ik een opleiding kreeg tot aggregaatmonteur.
Hier kreeg ik veel kennis en ervaring in motortechniek, elektrotechniek en metaaltechniek. Wat later kwam daar ook de kennis over elektronica bij die ik heb opgedaan bij satellietcommunicatie waarbij ik in een later stadium werd betrokken.
Met behulp van de opgedane kennis en na het kopen van een boek over windgeneratoren heb ik thuis een poging gedaan om een eigen windmolen te maken. De prototypen die ik maakte, produceerden naast energie ook veel lawaai, waarna ik ervan afzag om hiermee verder te experimenteren.


4 thoughts on “Gouwevogel

    • Beste Joost, ja dat klopt, de Gouwevogel wordt gerepareerd. Dit zal een paar weken duren. De leden in Gouda krijgen een mail als de wieken er weer op gehesen worden. Het zou leuk zijn om daar een filmpje van te maken, dus als u in de gelegenheid bent horen we dat graag!
      Hou onze website ook in de gaten voor meer informatie, groet Inge Verhoef

      https://www.windvogel.nl/gouwevogel-paar-weken-wiekloos/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *