Utrecht Rijnenburg

Logo vierkant FBWij willen schone energie. Wij zijn Rijne Energie. Een groep inwoners van Utrecht, Nieuwegein en IJsselstein die zelf schone energie willen opwekken in Rijnenburg. Rijnenburg is een open gebied ten zuid-westen van Utrecht en wordt momenteel onderzocht als pauzelandschap voor grootschalige energieopwek. Om die reden is Rijne Energie als gebiedscoöperatie opgericht, om samen met de omwonenden en inwoners eigen energie op te wekken, waarbij de opbrengsten lokaal beschikbaar zijn voor een mooi energielandschap, de omgeving en mensen die investeren.

Gemeente heeft regie over het proces
De gemeente Utrecht heeft samen met de inwoners en de omwonenden verkent hoe Rijnenburg als energielandschap ingericht zou kunnen worden. De opbrengst van dit participatieproces staat op www.utrecht.nl/rijnenburg. Inmiddels ligt er een collegevoorstel dat in het najaar van 2019 besproken wordt door de gemeenteraad van Utrecht. Daarna kunnen initiatiefnemers projectplannen indienen. De uitvoering is op zijn vroegst in 2021.

Rijne Energie heeft zich samen met De Windvogel Uwind en Energie-U aangemeld om gezamenlijk en op cooperatieve wijze windmolens en zonnevelden te bouwen. Zo blijft de energieproductie lokaal en de opbrengsten in het gebied.

Meedoen of vragen?
Je kunt meedoen, lid worden of vragen stellen via de website of via facebook. Of mail naar rijne.energie@gmail.com. Daarnaast komt Rijne Energie naar je toe…. Kijk vooral naar events op onze Facebookpagina.

Lid worden?
Rijne Energie heeft haar eerste 200 leden al mogen verwelkomen! Ook jij kunt meedoen! Laat zien dat je geeft om duurzame energie voor Utrecht en omgeving en word voor een tientje per jaar lid van Rijne Energie.

Nieuwsbrief
Aanmelden voor de nieuwsbrief, en word je op de hoogte gehouden over de ontwikkelingen en investeringsmogelijkheden.

Samenwerking cooperaties en marktpartijen
Rijne Energie is een samenwerking van de cooperaties De Windvogel, Energie-U, Uwind, en wordt gesteund door de energiegroepen Samen Duurzaam Nieuwegein en de Energieambassadeurs IJsselstein. Daarnaast kunnen alle inwoners en geïnteresseerden in onderstaand gebied zich aansluiten. Ook werken de vier cooperaties in een consortium met Eneco en BHM Solar, waarin is afgesproken dat 50% van het energiepark-eigendom in lokale handen is via de energiecooperaties.

Nieuws

Utrecht maakt collegeplannen voor energielandschap Rijnenburg bekend