Twee nieuwe windparken op zee

Minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) heeft subsidie toegezegd voor twee nieuwe windparken op zee, zo’n 55 kilometer ten noorden van Schiermonnikoog.

Het vermogen van de toekomstige parken bedraagt samen 600 Megawatt, genoeg om 660.000 huishoudens van elektriciteit te voorzien.

Voor de aanbesteding was een totaalbudget van 4,5 miljard euro beschikbaar. Naast de nu toegezegde subsidie is er nog een restbudget.

Dit restbudget zal aan enkele partijen die zich ook hebben ingeschreven voor deze tender worden aangeboden. Hiermee wordt naar verwachting nog ruim 100 Megawatt windvermogen op zee gerealiseerd, aldus het ministerie van Economische Zaken.

 
Bedrijven
De bedrijven die de windmolenparken kunnen gaan realiseren en exploiteren zijn ZeeEnergie C.V. en Buitengaats C.V., beide gevestigd in de Eemshaven. De projecten zijn een initiatief van de Duitse BARD groep, die in 2003 opgericht om windmolenparken te ontwikkelen en beheren.

De verleende subsidie is een maximum. De daadwerkelijke hoogte is afhankelijk van de toekomstige productie en van de elektriciteitsprijs. De subsidie wordt in vijftien jaar tijd uitgekeerd.

Indien de bouw onverhoopt niet door zou gaan, wacht de bedrijven een boete van Euro 20 miljoen. De bouw ervan moet voor augustus 2013 gestart zijn.

bron: nu.nl

One thought on “Twee nieuwe windparken op zee

  1. Ik vind het jammer dat er dusdanig veel subsidie in dit project gaat.
    Dit koren op het vuur van tegenstanders van windenergie.
    Als een aanbesteding mislukt moet je die afbreken.
    Ook zonde van het geld.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *