Wind kan North Dakota leven inblazen

In de VS Amerika droomt hardop van een schone-energierevolutie. Een van de plaatsen waar die van de grond moet komen, is de prairiestaat North Dakota. Die wil het ‘Saudi-Arabië van de windenergie’ worden.

Het boerenland van North Dakota nabij de grens met Canada kan een harde, eenzame plaats zijn. Eindeloze graan- en koolzaadvelden met alleen hier en daar een hoeve. De winters zijn er lang, streng en donker. De 51-jarige graanteler Wayne Johnson heeft een Harley-Davidson-motor op het erf staan, zodat hij alles even achter zich kan laten, als het hem te veel wordt.

‘Jarenlang dacht ik dat ik hier op het einde van de wereld zat’, vertelt hij op zijn 1.300 hectaren grote boerderij, die enkele mijlen buiten het gehucht Stanley ligt. ‘En ik vervloekte die eeuwige wind hier op de prairie. Maar nu staan we ineens in het middelpunt van de belangstelling. En ik staar om de haverklap naar de windmeter op mijn erf.’

De wind lijkt namelijk de sleutel tot een nieuwe toekomst te worden voor Stanley, dat maar twaalfhonderd zielen telt. In 2001 kregen Johnson en twaalf andere boeren uit het dorp het idee om te onderzoeken of hun streek geschikt was voor windenergie. Ze legden geld bijeen voor een toren die de windsnelheden op hun velden moest meten.

‘Toen we vijf jaar later met de resultaten een windenergiebedrijf benaderden, wou die ons niet geloven. De constante, sterke windkrachten die wij hadden gemeten, zouden niet bestaan.’ Het bedrijf bouwde eigen torens om de metingen te controleren. ‘Die bleken te kloppen.’

Boerencoöperatie

Intussen hebben 61 boeren een coöperatie gevormd, die zich High Country Wind Power noemt. Die heeft een contract getekend met een Canadees energiebedrijf om een windmolenpark te bouwen op hun land. De bouw moet over ongeveer een jaar beginnen.

In eerste aanleg zijn voor het windmolenpark zestig turbines gepland, die 99 Megawatt (MW) opleveren, genoeg stroom voor zo’n zeventigduizend huishoudens. In een tweede fase moet het park tot tweehonderd turbines doorgroeien. Dat levert Stanley veel tijdelijke werkgelegenheid en twaalf vaste banen op. Voor de 61 boeren betekent het extra inkomsten. ‘Het voelt alsof er op mijn land olie is gevonden’, lacht Johnson.

Hij is zeker niet de enige in North Dakota die van een toekomst in windenergie droomt. Het eerste park in de prairiestaat ging open in 2003. Het had slechts 27 turbines. Maar sindsdien is het hard gegaan. Eind 2008 stonden er al vijfhonderd turbines in de staat. Er liggen plannen om die capaciteit in de komende vijf jaar te vertienvoudigen.

Zelfs dan zit de staat nog ver onder zijn potentieel. Volgens de Amerikaanse Associatie voor Windenergie (AWEA) zou North Dakota maar liefst 140.000 MW kunnen produceren, meer dan welke andere staat ook. North Dakota zou daarmee, in theorie, helemaal alleen een kwart van Amerika’s stroom kunnen leveren. De prairiestaat kan ‘het Saudi-Arabië van de windenergie worden’, roepen zijn politieke leiders al.

Met enig recht: op weinig plaatsen in de wereld bestaan volgens de AWEA zulke gunstige voorwaarden voor windenergie. Bijna overal waaien krachtige en constante winden. Open, vlakke ruimte is er genoeg. North Dakota is twee keer zo groot als Zwitserland, maar telt slechts 640.000 inwoners. Bossen en grote steden met storende hoogbouw zijn er niet.

Groene snelwegen

Maar er is één grote sta-in-de-weg. Er lopen veel te weinig hoogspanningsnetten om de extra stroom van de prairie naar de miljoenensteden op de Oost- en Westkust te krijgen. Wil North Dakota echt het Saudi-Arabië van de windenergie worden, dan moet Amerika volgens het ministerie van energie de komende tijd voor 95 miljard euro gigantische ‘snelwegen’ voor groene stroom aanleggen. Die groene snelwegen zullen duizenden kilometers lang worden en het grondgebied van meerdere staten doorkruisen.

De regering-Obama noemt de zaak een prioriteit en maakte eerder dit jaar 4,5 miljard euro vrij voor nieuwe hoogspanningsnetten. Maar critici vragen zich af of zij in de huidige recessie veel meer geld kan vinden. En zelfs als dat gebeurt, dan nog vragen zij zich af of de ‘snelwegen’ echt snel gebouwd worden. In het verleden liepen plannen voor nieuwe hoogspanningsnetten vast in slopende bezwaar- en milieuprocedures.

Landbouwer Johnson is zich bewust van het probleem. ‘Ik heb al molens in North Dakota stil zien staan. Niet vanwege windstilte, maar omdat ze hun stroom niet kwijt konden. Dat wil ik niet meemaken.’

Bron; De Standaard

One thought on “Wind kan North Dakota leven inblazen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *