Windmolenmuseum in opbouw, doe je mee?

Jan van EgmondJan van Egmond (Quality in Wind) loopt al een tijdje rond met een idee over het maken van een museum over windenergie. Hij is op zoek naar enthousiastelingen en  andere Windvogelleden, die willen meehelpen met de eerste stap door samen met andere vrijwilligers een archief te starten en te organiseren.

Een stukje geschiedenis

De windenergie is begonnen in de oorlogsjaren met een aantal zelfbouwers en het Wind-Werkboek van Wartena. Daarna is er tot de 70-er jaren nauwelijks meer iets aan gedaan; Fons de Beer met zijn werkgroep en zo nog enkele doorzetters. In de 70-er jaren zijn Berewoud en Van der Pol met de Polenko molen als eerste Nederlandse fabrikanten gestart.

Begin van de energietransitie

Mogelijk kennen veel van jullie delen van het verloop van deze industriële geschiedenis. Her en der staan – of liggen – er nog molens uit deze tijd, hoewel de meesten naar de oud ijzer boer zijn vertrokken. Pas kwam ik boven in Friesland nog twee oude windturbines tegen. Toen dacht ik dat het mooi zou zijn als deze voor het nageslacht bewaard zouden blijven. Over 50 jaar zal blijken dat deze oude molens het begin waren van een enorme ommezwaai in het denken van duurzame energieopwekking.

Materiaal bij elkaar brengen

Naast het verdwijnen van deze tastbare stukken geschiedenis ‘verdwijnen’ er binnenkort ook de ‘oude rotten uit het vak’, zoals Janssen, Gijs van Kuik, Henny Veldhuisen, Chris Westra, Ad Heydra, Cees Versteegh, Herre van der Meulen, ondergetekende en nog vele mensen van het eerste of tweede uur. Deze mensen hebben een schat aan kennis over hoe het was… en hoe het is in de windindustrie. Daarnaast hebben zij waarschijnlijk – net zoals ik – bij elkaar een enorme hoeveelheid rapporten, folders, foto’s, offertes en productie-,service- en reparatievoorschriften en zo meer. Wanneer deze mensen uit het zicht vertrekken zal dit materiaal mogelijk ook verloren gaan.

Doe je mee?

Ik daag iedereen uit hierin mee te denken, ideeën aan te dragen waar NU al materiaal opgeslagen kan worden om het veilig te stellen. Ook hebben we een geschikte ruimte nodig waar oude windturbines opgesteld kunnen worden. We moete nog sponsoren zoeken, displays en tentoonstellingsmateriaal maken, kortom er is een hoop leuk werk te doen.

Zie ook zijn oproep: http://www.windenergie-nieuws.nl/05/opstart-nu-museum-over-windenergie/

5 thoughts on “Windmolenmuseum in opbouw, doe je mee?

 1. Ruimte heb ik niet,
  Specifieke kennis ontbreekt mij ook.

  Wel ben ik enthousiast voor dit idee.
  Wellicht dat ik binnenkort een blogpost plaats met deze oproep.

  Ik blijf graag op de hoogte.

  Vriendelijke groet,
  Rob Alberts

 2. Goed idee! Denk ook aan Jaap Langenbach (uit de begintijd van ODE en het opzetten van windmolencoöperaties in het land) als mogelijke informatiebron.

 3. Ik heb hier voor me het windwerkboek liggen van Chris Westra en Herman Tossijn. Ik zal in mijn vakantie eens verder kijken. Destijds wat zitten prutsen met een dariusrotor, maar de gemeente werkte tegen.

 4. Ik heb evt. het werkende model van de LW 18/80 ter beschikking. 1m hoog.
  groet Broos de Groot

 5. Bij Bettink moeten we een afgeschreven kop van een Lagerwey zien te krijgen zonder of met oude wieken. Misschien wel een hele kop met tandwielkast en generator?
  Maar een plek een binnenruimte of buitenruimte? Bij een ander molenmuseum of in combinatie met andere energieopwekking zoals zonnepanelen. Er was toch ergens een testtstation voor kleine turbines?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *